Završna konferencija projekta "Zaželi bolji život u Općini Bizovac"

                                                      

Završna konferencija projekta „Zaželi bolji život u općini Bizovac“

U petak 09. rujna 2022. godine  u Edukativnom centru u Bizovcu održana je završna konferencija projekta „Zaželi bolji život u općini Bizovac“. Na konferenciji su bili predstavljeni rezultati projektnih aktivnosti.

PROVEDBA

Što se tiče provedbe II FAZE projekta „Zaželi“  pod nazivom „Zaželi bolji život u općini Bizovac ona je započela u lipnju 2021. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike vrijedan 2.318,500,00 kuna.

Svrha projekta ( s obzirom na ciljanu skupinu) bila je ublažiti posljedice nezaposlenosti i doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva zapošljavanjem 25 žena s nižom razinom obrazovanja što se provedbom projekta i ostvarilo. Žene su započele s radom u rujnu 2021. godine. Zaposleno je 25 žena, ali zbog dugotrajnog bolovanja jedne zaposlenice, zaposlena je zamjena koja je započela s radom u prosincu 2021. godine. Tako da je kroz projekt obuhvaćeno ukupno zapošljavanje 26 žena.

Svrha projekta (s obzirom na krajnje korisnike) je bila potaknuti socijalnu uključenost i povećati kvalitetu života 150 krajnjih korisnika. S obzirom na period od 12 mjeseci taj broj se mijenjao (budući da su nam pojedini korisnici preminuli, a neki od njih su smješteni u udomiteljske obitelji i domove), ali je u svakom trenutku projektnih aktivnosti bilo uključeno 150 krajnjih korisnika, tako da je sveukupno  173 krajnja korisnika obuhvaćeno uslugama projekta. Krajnji korisnici su nam bili osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju. Svi korisnici su redovito jednom mjesečno  dobivali i paket s higijenskim potrepštinama.

Svaka žena je brinula o 6 krajnjih korisnika.

Projekt se provodio na području općine Bizovac koja obuhvaća i naselja Samatovci, Selci Cerovac, Cret Bizovački, Habjanovci, Brođanci i Novaki.

Za vrijeme trajanja projekta uspješno je završena i edukacija 25. žena. One su bile podijeljene u dvije grupe. 8 žena educiralo se za gerontodomaćicu, a 17 žena za računalnu operaterku. Sve su one nakon završetka edukacije stekle javnu ispravu odn. uvjerenje o položenom završnom ispitu.

Na konferenciji su prisustvovale žene koje su bile zaposlene kroz projekt, načelnik općine Bizovac gosp. Srećko Vuković, koordinator projekta gđa. Tanja Pajnić , voditeljica financija gđa. Katica Sršić,  vanjski suradnik za promociju i vidljivost gosp.  Dino Tijardović, vanjski suradnik i  projektni menadžer te direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća  gosp. Mario Marolin , gosp. Ivan Vrbanić – voditelj LAG Karašice  te novinari Glasa Slavonije i Osječke televizije i ostali uzvanici.

Svi elementi projekta su uspješno ispunjeni i svi se nadaju što skorijem početku III faze projekta „Zaželi“.