Brođanci

Brođanci

Olimpijsko selo Brođanci
smješteno je na južnom dijelu Općine Bizovac udaljenom od Bizovca 6 km na cesti Bizovac Čepinski Martinci. Ime naselja spominje se već u srednjem vijeku 1336 godine pod nazivom Kerestelke (Križevo polje). Smatra se da naziv Brođanci potiče od riječi brod-janci, jer je mjesto nekada bilo okruženo potocima i rukavcima rijeka na koje su pristajale male brodice. Prema podacima iz 1845 godine Brođanci su imali oko 2500 stanovnika. Poslije I. sv. rata Brođanci imaju oko 450 domaćinstava i 1372 stanovnika. Početkom osamdesetih selo je brojalo 900 stanovnika, da bi taj broj stalno opadao i po popisu iz 2001. godine Brođanci imaju 633 stanovnika koji žive u 312 kućanstava. Prva škola u Brođancima izgrađena je  1851 godine, a crkva sv. Ane 1789 godine.

Brođanci su nadaleko poznati po Olimpijadi starih sportova. Osnovana je 25. veljače 1973. godine kao sportska i kulturna manifestacija s ciljem očuvanja i njegovanja narodnog blaga i narodne baštine ovoga kraja. U Brođancima se, svake zadnje nedjelje u kolovozu, održava natjecanje u raznovrsnim starinskim sportovima kojima su se zabavljali pastiri čuvajući stada, poljodjelci u predahu i djeca u igri. To su sportovi kojima su nekoć mladići pokušavali zadiviti svoje izabranice ili se natjecali s mladićima iz susjednog sela. Danas, pak, sportske discipline poput kandžijanje, tokač potezanje konopa, bacanja kamena s ramena, gađanja potkova ili trčanja u vrećama nemaju ozbiljan natjecateljski karakter, ali osiguravaju sjajnu zabavu kako sudionicima tako i navijačima gotovo četiri desetljeća.

Brođanci su jedno od najuređenijih i komunalno najopremljenijih mjesta kako nekadašnje Općine Valpovo tako i sadašnje Općine Bizovac.

U mjestu djeluje kulturno umjetničko društvo "Brođanci", nogometni klub "Gaj", dobrovoljno vatrogasno društvo, udruga umirovljenika i udruga mladih.
http://www.opcina-bizovac.hr/files/Olimpijada u Hrvata - Marin Jankovic.pdf