Župa sv. Ane Brođanci

Prema podacima iz župne spomenice može se iščitati ponešto i o vjerskom životu u župnoj zajednici sv. Ane u Brođancima. Župa se u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1333. godine i ponovno 1660. u vrijeme turske okupacije ovih krajeva. U to vrijeme o vjerskom životu brinuli su se franjevci iz našičkog samostana. Tada je župa i ugašena, jer su Turci rastjerali vjernike, a mnoge i poubijali. Nakon oslobođenja Slavonije od Turaka 1687. godine počinje obnova vjerskog života na ovim prostorima. Tako je 1748. godine u Brođancima ponovno uspostavljena župa i djeluje do danas. Nije ovdje odmah boravio župnik nego je povremeno dolazio.

Kronotaksa u župnoj spomenici spominje da u Križevcima - ovdje gdje su danas Brođanci župnici djeluju u neprekinutom slijedu od 1781. godine. Prvi je bio Stjepan Ðurić samo godinu dana, a sadašnji je dvadeset i treći zaredom IvanMarković, ovdje na službi od 19. kolovoza 2002. godine. Sadašnja župna crkva sagrađena je 1798. godine u kasnobaroknom stilu.

Gradnju je počeo župnik Serafin Dombay. Župu je vodio od 1796. do 1815. godine. Nova crkva nije imala zvonik. Tek u vrijeme župnika Matije Lackovića, koji je župom upravljao od 1831. do 1863., punih sedamdeset godina, na čelu crkve podignut je zvonik. Taj je župnik u Brođancima i preminuo te je pokopan na brođanačkom groblju.Nakon njega župničku službu preuzeo je Stjepan Mavračić koji je župu vodio tri godine i dao oslikati crkvu. Crkva je u svojoj povijesti više puta popravljana i obnavljana. 1943. godine dotadašnji drveni oltar zamijenjen je novim, kamenim. Izradio ga je klesar Nikola Štefančić iz Brodskog Varoša. Isklesan je od bijelog kamena pješćanika s pozlatama. U sredini je slika Slavka Tomerlina koja prikazuje nebesku zaštitnicu župe, sv. Anu i malu Mariju.Ova je župa zajedno s drugim župama Valpovštine pripojena đakovačko-srijemskoj biskupiji tek 1970. godine. Do tada je bila pod Mađarskom crkvenom upravom biskupija i Kaloči i Pečuhu. 1998. godine svečano je proslavljena 250. godišnjica župe i 200. godišnjica crkve svečanim slavljem. To je slavlje organizirao odbor zajedno s tadašnjim župnikom Matom Matasovićem, koji je župu vodio od 1996. do 2002. godine. Proslava je zaključena u nedjelju, 7. studenoga, euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup đakovačko-srijemski dr. Marin Srakić, uz sudjelovanje vjernika te članova KUD-a Brođanci. 2002. godine počela je obnova župne crkve koja još nije dovršena.

Napravljena je hidroizolacija cijele crkve, postavljeno podno grijanje, elektrificirana zvona, postavljen novimramorni pod, obnovljena fasada crkve i zvonika, uređena unutrašnjost crkve. Pred nama su novi zadaci, jer je zajednica svakoga dana svemanja i teško je prikupiti dovoljno materijalnih sredstava za skupe zahvate.

Tijekom cijele povijesti na ovim prostorima, koja još nije dovoljno proučena zbog nedostataka arhivske građe koja se čuva djelomično u Kaloči, djelomično u Pečuhu i drugim arhivima, crkva je živjela i živi na ovim prostorima zahvaljujući  velikodušnosti svojih vjernika i dobročinitelja. Unatoč malobrojnosti, jer je iz dana u dan sve više starijih, svjedočimo i živimo svoju vjeru na ovim prostorima Slavonije, u Valpovačkom dekanatu, nastojeći i kroz crkveni život i blagdane pokazati svoju pripadnost hrvatskom narodnom biću te ljepotom narodnih običaja i bogatstvom narodne nošnje svima poručiti
ovdje žive vrijedni i dobri ljudi šokci iz Brođanaca.

Župi sv. Ane Brođanci pripadaju filijale: Habjanovci, Čepinski Martinci i Novaki. Sadašnji župnik, velečasni Ivan Marković, otkrio nam je da se mještani Čepinskih Martinaca pripremaju za gradnju nove crkve, te da u župi ima 1.600 vjernika katolika.