Za obnovu kurije Normann 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

 Na prigodnoj svečanosti održanoj prošlog mjeseca u velikoj vijećnici Osječko baranjske županije u Osijeku, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić uručio je načelniku Općine Bizovac Srećku Vukoviću ugovor o bespovratnom financiranju projekta u okviru Poziva ITU Urbane aglomeracije Osijek pod nazivom „Čuvarica baštine u srcu Bizovca“.

Kako doznajemo, riječ je o jednom od najvećih projekata na području Općine Bizovac posljednjih godina u sklopu kojeg se planira izvesti rekonstrukcija i opremanje zaštićenog kulturnog dobra bizovačkog dvorca Normann – Prandau. Intenzitet potpore kojim će se financirati projekt „Čuvarica baštine u srcu Bizovca“ iznosi bespovratnih 2.550.000 kuna ukupno prihvatljivih troškova.

„Projektom je predviđena obnova i opremanje dvorca Normann  s ciljem stvaranja integriranog kulturnog-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine Općine Bizovac. Provedbom projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca", Općina će osnažiti svoj kulturni i turistički potencijal i svoju atraktivnost. Uz nositelja Općinu Bizovac, partner na projektu je Turistička zajednica općine Bizovac, a predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci,“ otkrio nam je načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković.

Bizovčani podsjećaju da je dvorac Normann u Bizovcu, iako je pregrađivan u više mahova, očuvao osobine stila i vremena u kojemu je nastao. Dugo godina koristio se kao osnovna škola, sve dok se nije izgradila nova školska zgrada na mjestu perivoja i vrta dvorca. Dvorac je s pomoćnim zgradama nekada sačinjavao dvorište veličine 60 x 30 metara što se može vidjeti na katastarskoj karti iz 1863. Godine, a južno od dvorišta nalazio se i malen perivoj te velik povrtnjak. Uz sve to postojao je i zagrijavani drveno - zidani zimski vrt, koji je imao s jedne strane stakleni zid i krov prekriven šindrom. U zimskom vrtu bio je izgrađen rasadnik s uzgajalištem.

„Obnova dvorca Norman podrazumijeva njezino cjelovito uređenje na način da se optimalno uskladi buduća namjena s izvornim vrijednostima utvrđenim konzervatorskom studijom. Od sveukupne površine prizemlja trenutno općinska uprava koristi 270 četvornih metara, dok je preostalih 250 četvornih metara u potpunosti neiskorišteno. Nakon već izvedenih radova konzervatorske smjernice ukazuju nam da je na zgradi potrebno završiti obnovu pročelja, temeljito urediti interijer, podrume, dvorište, postaviti nove instalacije za vodovod, kanalizaciju, grijanje, struju, telekomunikacije i drugo. Planirajući buduću namjenu planira se iskoristiti i urediti slobodni dio prostora za knjižnicu, galeriju, etno zbirke, multimedijalnu i konferencijsku dvoranu,“ najavljuje prvi čovjek bizovačke Općine.