Ratni zločin u Bizovcu za koji nitko nije odgovarao

Bizovac se 7. studenoga iznova prisjetio jednog od najgorih dana u svojoj dugoj povijesti – raketiranja ovog mjesta tijekom Domovinskog rata. Tom prigodom poginulo je osmero ljudi, a 24. je ranjeno. Svake godine na ovaj dan u ljudima bizovačkog kraja bude se tužna sjećanja na tragediju koja se u vrijeme Domovinskog rata u ovom pitomom i mirnom slavonskom selu dogodila 7.11.1991. godine.

Točno u 13,12 sati iz pravca Đakova prema Bizovcu, doletjela je grupa od 5 vojnih zrakoplova tzv. Ratnog zrakoplovstva Jugoslavenske armije. U jednom trenutku 3 zrakoplova izvela su zračni napad na tadašnji hotel „Termia“ kojom prilikom su izbacili dvije avio bombe tzv. „krmače“ od 500 kg, dvije od 250 kg i ispalili 6 komada raketa. Uslijed siline detonacija u predvorju hotela poginuo je Josip Marinić (rođen 15.06.1960.) pripadnik ZNG Baranjsko-međimurskog bataljuna dok je teške tjelesne ozljede zadobilo više osoba. Preostala 2 zrakoplova izvela su zračni napad na željezničku postaju Bizovac te tom prilikom raketirali i kuće u neposrednoj blizini. Od raketiranja teške tjelesne ozljede zadobila je jedna osoba

Nadalje, u 15,15 sati dok je trajao očevid iz pravca Našica prema Bizovcu doletjela su ponovna 2 zrakoplova koja su izvela zračni napad i tom prilikom raketirali sa 12 raketa centar Bizovca i policijski prometni punkt. Prilikom raketiranja poginuli su policijski službenici tadašnje Policijske stanice Valpovo: Josip Jurenac (rođen 11.03.1964.), Slavko Vidaković (rođen 24.03.1960.) i Darko Kovačević (rođen 30.03.1961.).

Poginuli su i civili: Tomislav Kranjčević djelatnik Robne kuće Bizovac(rođen 21.09.1961.), Reza Vuković (rođena 18.06.1910.) i dječak Dragan Cvetković (rođen 12.04.1980.).Teške tjelesne ozljede prilikom avio napada zadobile su 24 osobe. Iako je od počinjenog zločinačkog djela prošlo dvadeset i osam godina počinitelji ovog barbarskog zlodjela nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatske javnosti i pravosuđa.

Predstavnici Općine Bizovac s načelnikom Srećkom Vukovićem, Osječko baranjske županije na čelu sa zamjenikom župana Goranom Ivanovićem, udruga proizašlih iz domovinskog rata, Ministarstva unutrašnjih poslova, mjesnog Ogranka Matice hrvatske, izaslanstva obližnjih gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa na bizovačkom groblju stradalim žrtvama i svim nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima odali su   počast, a njihovim obiteljima na ovaj dostojanstven način iskazali iskrena sućut.Molitvu za sve žrtve predvodio je Zoran Ćosić bizovački župnik.