Međunarodni kamp ČOVJEK-SVIJET 2017.

   U vremenu  16. do 23.  srpnja u Križevcima je održan Međunarodni  kamp   za djecu i mlade ČOVJEK - SVIJET 2017.   organizaciji  Pokreta fokolara  (Djelo Marijino).  Na kampu je sudjelovalo   oko 300 djece i mladih  u dobi od 14 do 17  godina.   Cilj kampa bio je da djeca i mladi   iz različitih zemalja rade zajedno, stvarajući prostor kulture uzajamnosti.   Uz domaćine iz Hrvatske sudjelovali su djeca i mladi iz sljedećih zemalja: Portugal, Španjolska, Njemačka, Švicarska, Italija, Slovenija, Mađarska, Albanija, Rusija, Kolumbija, Venezuela, Kanada, SAD, Jordan, Palestina, Libanon i Izrael.  Poslije Križevaca  uslijedila su  dva lokalna kampa, i to u Šibeniku i u Slavoniji. Dolaskom u Slavoniju 26. srpnja 2017. od 10 sati do 14 sati međunarodna skupina od 40-oro mladih boravila je u Bizovcu. U 10 sati  uz riječi dobrodošlice  župnika vlč. Zorana Ćosića započelo je druženje  u župnom dvorištu. Mladi Župe sv. Mateja bili su domaćini  gostima iz    Jordana, Palestine, Libanona  i Izraela.  Za tu prigodu  pripremili su program predstavljanja, te uz vodstvo profesora Zdenka Horvata iz Križevaca organizirali  su igre i aktivnosti na temu   KOMUNIKACIJA UZ IGRU.   Bila je   to jedinstvena prilika za susret mladih   bizovačke župe s mladima iz krajeva Isusove domovine. Zanimljivo je bilo doživjeti komunikaciju na engleskom, talijanskom, španjolskom i arapskom. Komunikacija obogaćena gestama, mimikom i pokretom pokazala je raskoš i hrvatskog jezika. Točno u podne održan je TIME OUT, jedinstvena  molitva koja je ujedinila sve sudionike  međunarodnog susreta mladih u Križevcima. Upravo je Međunarodni kamp donio odluku mladih da će u podne zastati na trenutak i pomoliti se za sve mlade u svijetu koji čeznu za mirom i vremenom koje će moći  pokloniti drugome. Igre su nastavljene u školskoj sportskoj dvorani uz odbojku i košarku. Poslije brojnih aktivnosti uslijedio je ručak   pripremljen u OŠ Bratoljuba Klaića uz kulinarsko umijeće Marjane Jovinac, a za desert bio je sladoled u slastičarnici Bueno. Vlasnik Branimir Špoljar za tu prigodu počastio je goste sladoledom. Međunarodna skupina iz Bizovca nastavila je svoj put prema SOS selu u Ladimirevcima. Vođa međunarodne skupine djece i mladih, Domagoj Sajter iz Osijeka zahvalio se mladima Bizovca na odličnom domaćinstvu.

Jedinstveno gostovanje za mlade u Bizovcu otvara novu stranicu suradnje s mladima iz drugih država. Gradić Faro u Križevcima u listopadu bit će sljedeće odredište  Bizovčana gdje će se nastaviti razvijati suradnja uz Djelo Marijino.

Općina Bizovac, OŠ Bratoljuba Klaića, Župa sv. Mateja i Udruga Središte potvrdili su  kvalitetu dobrih domaćina. Tridesetak mladih iz župe imali su prigodu doživjeti iskustvo po kojem će se  ubuduće razvijati suradnja  u mjestu i s mladima izvan granica naše  Općine.