Šahovski turnir povodom Dana Općine Bizovac

 
 
III. OTVORENO PRVENSTVO BIZOVCA, Bizovac, 21.04.2017.g.
 

Treću godinu zaredom povodom Dana općine Bizovac u OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu održan je šahovski turnir. U organizaciji šahovske sekcije i pod pokroviteljstvom Općine Bizovac turnir je pripremljen za tri dobne kategorije: kadetkinje, kadeti i seniori. Sudjelovalo je 22 dvoje natjecatelja. Natjecanje je otvorio ravnatelj škole gosp. Ante Lovrinčević i sve je sudionike turnira pozvao da uživaju u igri šaha. Predstavio je međunarodnog suca gosp. Zdravka Birovljevića iz Valpova kome je pripala uloga voditelja šahovskog turnira. Sudac je prije početka službenih šahovskih partija progovorio nekoliko rečenica o rješavanju šahovskih problema. Za što bolju prezentaciju ovog neobičnog druženja sa šahovskim figuricama u goste je pozvan šahovski FIDE-majstor iz Valpova, Marko Filipović. Marko je svojevremeno bio dvostruki kadetski prvak Hrvatske u klasičnom šahu, a trenutno je najbolji rješavač problema u Hrvatskoj i osvajač brončane medalje sa Europskog prvenstva rješavača problema, te ima titulu međunarodnog majstora u disciplini rješavanja šahovskih problema. Mladi je šahovski FIDE-majstor održao kraću demonstraciju problemskog šaha. Nakon toga uslijedio je turnir u pet kola u svakoj dobnoj skupini.

Među kadetkinjama najuspješnija je bila Larisa Žužić sa ostvarenih pet pobjeda,   druga je bila Magdalena Vidaković s tri pobjede, koliko ima i    trećeplasirana Matea Kranjčević.

 U konkurenciji kadeta u vrhu su se našli trojica dječaka s istim brojem pobjeda. Međutim, prevagu je donio uspjeh njihovih protivnika. Najbolji je Filip Turalija, drugi je David Deak, a treći Matej Filić. Posebno zanimljiv bio je ovogodišnji turnir u konkurenciji seniora. S četiri pobjede i jednim remijem prvo mjesto osvojio je Jozo Kojundžić iz Bizovca, pola boda manje imao je drugoplasirani Davor Filić, a treće mjesto s tri pobjede pripalo je Tadiji Tomasu.

Prigodne nagrade Općine Bizovac dobili su najuspješniji sudionici turnira, a posebnu pohvalu dobila je najmlađa sudionica turnira sedmogodišnja Nina Drašković.