Turizam

Bizovačke toplice

Bušeći naftu na dubini od 1830 metara djelatnici „Naftaplina“ pronašli su1967.godine vrelu vodu, slanu i izrazito bogatu mineralima, topliju od bilo koje druge poznate termalne vode. Eksploatacija vode počela je odmah. Ljudi su se kupali u ispusnim kanalima. Već 1974. sagrađen je otvoreni bazen i uz njega montažni smještajni objekt s restoranom, te otvoreni i zatvoreni bazen. Hotel „Termia“ otvoren je 1990.godine, a u sklopu njega Poliklinika za medicinsku rehabilitaciju. Godine 1997. završena je izgradnja Aquapolisa, suvremenog kupališnog kompleksa. Nakon Domovinskoga rata, u kojem raketiranja avionima nije pošteđen ni hotel Termia, ni središte Bizovca, sagrađen je i suvremeno opremljen Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničke bolnice Osijek. Neki su Bizovčani uredili sobe za iznajmljivanje, te se bave turizmom, kao dopunskom djelatnošću.

Bajeri na Bizovačkoj ciglani

Bizovac je jedno od rijetkih slavonskih naselja, koje se može pohvaliti s dva atraktivna kupališta, Termalnom rivijerom Aquapolis u sklopu Bizovačkih toplica i na kraju sela - «bajerom na ciglani». Za Bizovčane oba kupališta gotovo jednako omiljena, još i danas nude mnogo toga za istražiti i pronaći, odlična mjesta za odmor i rekreaciju, međutim čini se da je ovo posljednje još uvijek nedovoljno poznato i posjećeno u odnosu na sve ono što nudi onima koji ovamo dođu. Ovo drugo omiljeno izletište i kupalište generacija mladih nastalo je kopanjem zemlje za potrebe proizvodnje na daleko čuvene i kvalitetne bizovačke opeke. Cijeli je bajer okružen niskom travom nekadašnjeg mjesnog pašnjaka i s nešto mladih nasada topole i ponegdje vrba. «

Dugogodišnjim iskapanjem gline nastalo je nekoliko umjetnih jezera, čija dubina seže do 6 metara i više, a u njima je voda izuzetno čista, gotovo pitka, te je prema riječima redovnih posjetitelja, sigurno najčišća ribolovna i kupališna voda u okolici. Procjenjuje se da je ukupna vodena površina svih bajera veća od 15 hektara», tvrdi on, čije nam riječi potvrđuju i mnogi Bizovčani, posebno ribolovci koji obitavaju često na ovom mjestu i koji kućama odavde nose zavidno bogate ulove. Tako čista voda naime, obiluje raznovrsnom ribom, smuđevima, šaranima, štukama, linjacima, kucinima, somovima, bandarima i drugim vrstama bijele ribe. Vodama gospodari ribolovno društvo “Bandar” Bizovac, koje se brine o redovitom prihranjivanju i čuvanju voda i okoliša od onečišćenja, a vrijedni i marljivi ribiči tijekom godine redovno organiziraju ribička natjecanja. Pored velikog bajera izgrađen je lijep ribički dom u kojem se mogu organizirati obiteljske svečanosti, prijateljska druženja i druga zabavna događanja.

Uz vodenu površinu mladi Bizovčani su izgradili igralište za odbojku na pijesku i postavili stepenice s pontonom za lakši pristup vodi. Vikendom se stoga na ovom mjestu nerijetko okuplja nekoliko stotina kupača, od kojih je dobar dio i izvan granica općine Bizovac, koji uživaju u rekreativnom odmoru, kakav je organiziran na «bajeru». Nerijetko se pojavljuju i cijele ekipe, koje za sobom ponesu roštilje, suncobrane, sjenice, obilje jela pića i provode ovdje po cijele dane. I upravo oni koji dođu samo jednom ovdje, kažu da se uvijek vraćaju, jer mjesto je idealno za obiteljski odmor onih koji žele izbjeći gužve na moru u «špici» turističke sezone, a ipak uživati u svemu onome što pruža ljeto i njegove blagodati.