Sjećanje na tragične događaje iz 1991. godine

 

Najveća tragedija u povijesti Bizovca  dogodila se  iza podneva 7. studenog 1991. godine. Toga jesenjeg dana  srpski zrakoplovi obrušili su se na naše mirno slavonsko selo. Bez povoda gađali su  i na svu sreću promašili hotel Termiu, s dvije bombe od po 250  i jednom od 500 kilograma tzv. „krmačom“. Od siline detonacije i pritiska na ulaz u hotel poginuo je jedan mladi muškarac. Samo sat vremena  kasnije zračnim napadom neprijateljska avijacija  pokušala je srušiti željeznički kolodvor. Ispaljeni projektili opet neprecizni  teško su oštetili  nekoliko obiteljskih kuća iza  kolodvorske zgrade sa sjeverne strane, u Kolodvorskoj ulici.U drugom zračnom napadu MIG-21 ispalio je ubojite projektile na samo središte Bizovca prepuno mještana, civila i radnika koji su se mirno, ne slutivši opasnost, vraćali svojim domovima s posla. Od razornih projektila ispaljenih iz srbočetničkih aviona oštećeni su prodajni prostori trgovine, obiteljske kuće, obližnji poslovni prostori. Stradali su mještani, koji su se tamo zatekli, patrola prometne policije, djelatnici Robne kuće i slučajni prolaznici. Veliki broj razornih raketa aktivirao se vrlo blizu spremnika za gorivo benzinske pumpe, no na svu sreću nijedan od njih nije ih pogodio.

Prilikom avionskog raketiranja Bizovca poginuli su: Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković.

Ranjeni su: Josip Andraković, Anđelko Stanić, Vinko Pintar, Pavo Duvnjak, Dražen Lacković, Ivan Ladišić, Spomenka Lacković, Franjo Plazonić, Dalibor Cvetković, Agica Sudar, Anica Pavić, Zlatko Štulac, Verica Glavaš, Milica Magušić, Damir Ivanović, Slavko Mateašić, Željka Galić, Zlatko Kajić, Marijan Parle, Antun Kruštek, Matija Kojundžić, Marija Ðerki, Sajilji Baškim i Vitorio de Paolo, vozač promatračke misije Europske zajednice.

Iako je od nemilog događaja prošlo dvadeset i dvijegodine počinitelji ovog barbarskog zlodjela nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatskog pravosuđa.Stradalim žrtvama u znak sjećanja na tragične događaje koji su se zbili 7. studenog 1991. u Bizovcu odajemo počast, a njihovim obiteljima iskazujemo iskrenu sućut.Ovom prilikom prisjećamo se i svih hrvatskih branitelja koji su tijekom Domovinskog rata svoje živote položili na oltar neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

 
Načelnik općine Bizovac
Srećko Vuković